Favipiravir Yan Etkileri

Daha önce tartışılan Japon çalışması, favipiravir alan hastaların yaklaşık %20'sinde (COVID-19 için onaylanandan daha düşük bir dozda) advers reaksiyonların görüldüğünü bulmuştur. Yan etkiler nispeten küçüktü ve katılımcıların %5'inde hiperürisemi ve ishal durumu oluştu. Katılımcıların %2'sinde nötrofil sayısı ve transaminiti azaldı. Bir çalışma, favipiravir ile ilişkili olarak psikiyatrik semptomların ortaya çıktığını göstermiştir. Favipiravirin QTc uzamasındaki etkisi hala belirsizdir, bazı farmakodinamik çalışmalar pozitif bir ilişki olduğunu düşündürmektedir, ancak Japon çalışması aksini önermektedir(DOI: 10.5414/cp202388 ). Genel olarak, favipiravir, büyük bir sistematik inceleme ile teyit edildiği üzere iyi bir güvenlilik profiline sahiptir. Favipiravir Yan Etkileri şu şekilde sıralanabilir:

Hiperürisemi

Favipiravir kullanımı, hiperürisemi prevalansında doza bağlı bir artış eğilimi ile sonuçlanır(Kaynak). Pilkington ve arkadaşları tarafından yürütülen sistematik bir inceleme, birden fazla çalışmada benzer eğilimler bulmuştur. Ancak bu, klinik belirtilerle ilişkili değildir. Favipiravir'in neden olduğu hiperüriseminin klinik belirtilere yol açtığına dair hiçbir kanıt yoktur; ancak, bu riski tam olarak değerlendirmek için daha uzun takip dönemleri gerekecektir.

Teratojenite

Favipiravir'in teratojenik potansiyele ve embriyotoksisiteye sahip olduğuna dair kanıt vardır. Japon ilaç güvenlik bürosu onayı, favipiravir'e üreme çağındaki kadınlarda kullanıma karşı güçlü bir uyarı verilmesini tavsiye etmekte, ambalaj ve reçete uyarıları hakkında ihtiyati ifadeler önermektedir. Büro ayrıca, alternatif ilaçların kullanılabileceği durumlarda favipiravir'den kaçınılmasını önermektedir(Kaynak). Favipiravir çocuk doğurma çağındaki kadınlara reçete edilmeden önce, negatif idrar gebelik testi ile gebeliğin ekarte edilmesi zorunludur. Favicovir Yan Etkileri ve Favicovir Kullananlar adlı yazıda da inceleme yapabilirsiniz.


Daha fazla bilgi için: Favipiravir Yan Etkileri

Yorumlar

En Popüler Yayınlar

Favicovir Nedir? Favicovir Yan Etkileri Nelerdir?

Moleküler Docking Nedir?

Favipiravir ve Favicovir Arasındaki Fark