Favipiravir ve Favicovir Arasındaki Fark

Favipiravir ile Favicovir arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. İki ilaç arasındaki tek fark isimleridir. Bu da üretimi yapan yerlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de bu ilaç Favicovir olarak üretilmektedir ve piyasaya sürülmektedir. Bu konuda Covid-19 hastalığının hızla yayılması ve acil ilaç ihtiyacı sonucunda ilaç Türkiye'de seri üretime geçilmeye başlanmış ve yeni adını almıştır. Aşağıda Favipiravir'in Covid-19 RNA polimeraz enzimini nasıl inhibe ettiği görülmektedir.



Yani kısaca, iki ilaç da aynıdır. İkisinin etkisi arasında herhangi bir fark yoktur. Favicovir hakkında daha fazla bilgi edinmek için favicovir yan etkileri adlı yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yazıda favipiravir'den de bahsedilmektedir.

Favicovir, yani favipiravir, ilaç keşif çalışmalarında diğer ilaçların keşif teknikleri ile aynı şekilde keşfedilmiştir. Yani önce hesaplamalı kimya çalışmaları daha sonra in vitro ve in vivo çalışmaları söz konusu olmuştur. Burada faz 1, faz 2, faz 3 deneyleri söz konusudur.

Favipiravir molekülü bir pirazin türevidir. Bu molekül bir antiviral olarak tasarlanmıştır. Tasarım amacı ve asıl kullanıldığı yer infulüenza virüsüdür. Covid-19 salgını patlak verdiğinde hastalığa tedavi olabilecek moleküller aranırken favipiravir yeniden amaçlandırılma çalışmaları ile Covid-19'un RNA polimeraz enzimine etki ettiği bulunmuştur. Bu güçlü etki pek çok klinik çalışmada kendini föstermiş, orta ve hafif şiddetli hastalarda iyi klinik sonuçlar rapor edilmiştir.


Yorumlar

En Popüler Yayınlar

Favicovir Nedir? Favicovir Yan Etkileri Nelerdir?

Moleküler Docking Nedir?