Moleküler Docking Nedir?

Moleküler docking, yani kenetleme çalışmaları bir ligandın protein yapılar başta olmak üzere bir dizi hedef üzerindeki ilgisini hesaplamalı kimya yöntemleri ile belirlemesidir.

Başta ilaç tasarımı olmak üzere pek çok çalışmada kullanılan moleküler docking gelişrn teknoloji ile birlikte büyük kolaylıklar ve hız elde etmiştir. Bu aynı zamanda gereksiz in vitro ve in vivo deneylerin elenmesi için de büyük bir avantajdır.

Moleküler docking çalışmaları ile ilaç potansiyeli gösteren bileşikler ön plana çıkarılırken, bağlanma ilgisi bakımından düşük değer veren ligandların elenerek diğer deneylerde kullanılmaması sağlanır. İlaç geliştirme çalışmalarının çok yüksek maliyet ve aşırı özen gösterilmesi gereken alanlar olduğu düşünülürse bu son derece yüksek tasarruf sağlar.

Moleküler kenetlenme çalışmaları ile bağlanma modları üç boyutlu olarak görülebildiği, etkileşim enerjilerinin türleri hesaplanabildiği ve bağlanma modlarına ayrıntılı olarak bakılabildiği için yeni ilaç geliştirme ve tasarım çalışmaları için de önemli bir kaynak elde edilmiş olur.

Moleküler docking çalışmaları hassaslık ve etkikeşimlerin hesabı bakımından pek çok kategoriye ayrılabilir ve bu iş için geliştirilen pek çok yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımların algoritmaları ve hassasiyet bazında birbirinden ayrılmaları söz konusu olsada temelde prensip etkileşim enerjilerinin hesabıdır. Moleküler docking hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız; Moleküler Docking ve Kullanım Alanları

Yorumlar

En Popüler Yayınlar

Favicovir Nedir? Favicovir Yan Etkileri Nelerdir?

Favipiravir ve Favicovir Arasındaki Fark